first_img Landscape: Lead Architect: Apartments ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/930201/vijverweg-bloemendaal-apartments-vanommeren-architecten Clipboard Vijverweg Bloemendaal Apartments / vanOmmeren-architecten Vijverweg Bloemendaal Apartments / vanOmmeren-architectenSave this projectSaveVijverweg Bloemendaal Apartments / vanOmmeren-architecten 2019 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/930201/vijverweg-bloemendaal-apartments-vanommeren-architecten Clipboard Photographs:  Eva Bloem Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyApartments•Overveen, The Netherlands Project gallerySee allShow lessFrom the City as a Service to The City as a License / Martijn de Waal and Frank Suur…ArticlesFrederico Babina Simplifies Architecture Through His New ‘Ideograrch’ SeriesArticlesProject locationAddress:Zeeweg 100-104, 2051 EC Overveen, Bloemendaal, Noord-Holland, The NetherlandsLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Area:  2100 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officevanOmmeren-architectenOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsOverveenOn FacebookThe NetherlandsPublished on December 14, 2019Cite: “Vijverweg Bloemendaal Apartments / vanOmmeren-architecten” 14 Dec 2019. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: vanOmmeren-architecten Area Area of this architecture projectcenter_img Save this picture!© Eva Bloem+ 38Curated by Paula Pintos Share ArchDaily Manufacturers: AutoDesk, Reynaers Aluminium, Delta Light, Wienerberger “COPY” The Netherlands Photographs Year:  Joeri van Ommeren Projects Design Team:Joeri van Ommeren, Dion Nupoort, Tsveta Ruseva, Leandro van der Lans, Menno van der Hoeven, Laura van BeekClients:Wibaut ProjectontwikkelingEngineering:Pieters BouwtechniekCity:OverveenCountry:The NetherlandsMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Eva BloemRecommended ProductsDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewDoorsJansenDoors – Folding and SlidingText description provided by the architects. VanOmmeren-architecten won the tender for the redevelopment of the Vijverkerk plot (Bloemendaal, NL) commissioned by Wibaut. A design for a three-story dwelling building was proposed. In close collaboration with the neighborhood and the client, integrated design for 8 luxury apartments is made. The relationship between inside and outside of the dwelling is directly inspired by the typology of villas in the neighborhood. These houses are typically accessed from the side of the building, while parking is behind. Therefore the street façade is representative, free of parking while remaining a green character. The ground floor dwellings offer a garden. Dwellings on the first floor accommodate a loggia, and the top floor dwellings offer a roof terrace. This composition diminishes volume when gaining height, while opening up space for urban green.Save this picture!© Eva Bloemlocal villa’s as inspirationThe organization of the building refers the characteristics of local villa architecture. As a reaction to the green context, the villa’s are gained access form the side, so a representative facade faces the front garden and the street. Parking is done at the side or back of the plot. This principle is used in the organization of the apartments. The result is a design in which living rooms face sun, green and street.Save this picture!© Eva BloemvolumeApartments on the ground floor have a garden, on the first floor a loggia and the top layers have terraces. The volume decreases as it gets higher to give space to the surrounding green. This is of great value for both the perception of space from inside as the perception of the building in its context.Save this picture!© Eva BloemSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Eva BloemcompositionThe architecture is the result of the reference to the local villa architecture, the zoning within the floor plan and the way the volume reacts to its surroundings. The light brick facade has a symbiotic relationship with the natural context, it emphasizes the facade openings and terraces. The classic three-layered composition and the hierarchy of the volume is captured in a rigid masonry grid. “COPY” Mark van der Heide Urban Designlast_img read more